Emniyet Teşkilatı Sendikası

EMNİYET TEŞKİLATINDA HASTALIK DİLİMLERİNE GÖRE ÇALIŞMA USULLERİ VE MALULİYET ŞARTLARI

Hastalık Dilimleri

Bize yöneltilen C dilimi polis nasıl çalışır sorusu üzerine bu içeriği oluşturma gereği duyduk. Emniyet Teşkilatına polis olarak atanmak isteyen adaylar ve polis olarak görev yapan memurlar hakkında, görevleri esnasında fiziki ve ruhsal çalışma yeterliliklerinin belirlendiği Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği bulunmaktadır. Yönetmelikte Hastalıklar A,B,C,D ve E olmak üzere sınıflandırılmıştır. Hastalıkların hangi dilimlerde olduğuna sadece tam teşekküllü devlet hastanelerinde ve heyet raporu ile karar verilebilir.

Hastalık Dilimlerine Nelerdir

1. A ve B Dilimi

A ve B hastalık diliminde bulunan bir polis temel olarak bütün görevlerde hiç bir ayrıma tabi tutulmaksızın çalışmaya devam eder. Bu dilim için özel bir düzenleme veya çalışma saati uygulanmaz. Aklınıza her ikisi de aynı özelliklere sahip ise peki neden A ve B dilimi olarak iki dilim vardır sorusu gelebilir, bunun cevabı,  Polis okullarına öğrenci olarak atanabilmek için A dilimi olmak şartı bulunmaktadır. B dilimi ise yalnızca polis olarak görev yapmakta olanları ilgilendiren bir hastalık dilimidir. Özetle A dilimi polis okuluna girebilmenin temel şartıdır ve polis okulu öğrenci adaylarını ilgilendiren bir dilimdir.

A Dilimi Yalnızca Polis Okulu Öğrenciliği İçin Zorunluluktur

2. C Dilimi

C Dilimi ise yalnızca halen görevde bulunan polisi ilgilendirmekte olup bir tedavi süresince uygulanmaktadır. Kişinin mevcut hastalığı hakkında kesin bir karar vermeden önce hekimlerin, kişiyi bir süre tedavi etmek yada gözlemlemek için uyguladığı bir dilimdir. Bu dilimin en temel amacı kişinin hastalığının tedavi edilmesi yada tedavi sürecine nasıl bir tepki verdiğini gözlemlemek içindir.

C diliminde, yani tedavi diliminde bulunan bir personelin hastalığının olumlu yönde seyir etmesi için görev yaptığı birim amirleri  tarafından azami özen gösterilmesi bu yönde personelin moral ve motivasyonunu yüksek tutabileceği, bedenen zorlanacağı görev ve çalışma saatlerinden kaçınılması gerekir. Yönetmelikte C diliminde bulunan personele görev ve çalışma saatleri açısından pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğine hükmedilmiştir.
Amirlerin, C Diliminde bulunan bir memur için keyfi tutumlar sergilememesi, tıbbi açıdan kişiyi zorlayacak ve tedavi sürecini sekteye uğratacak davranışlardan kaçınması bir zorunluluktur.
C Diliminde bulunan personel bu dilimde ancak hastalığının tedavisi devam ettiği süre boyunca kalabilir, doktoru tarafından uygulanan tedavi süreci sonunda diğer dilimlere aktarımı yapılır.

C Dilimi Polis

3. D Dilimi

Hakkında D diliminde bulunduğuna dair heyet raporu düzenlenen polis, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği 16. maddesine göre Emniyet Hizmetleri Sınıfında çalışamayacağına hükmedilmiştir. D Dilimi hastalığı onaylanan kişiye iki seçenek sunulur. Bunlar;

–  Malulen emeklilik (10 yıl öncesine ait sigorta girişi ve 1800 gün prim şartı ile)

– GİH memuru olmak seçeneği. 

Personel bu iki seçenekten birini seçerek yoluna devam eder. Bu dilimle alakalı detaylı bilgilendirme Linke tıklayarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Bu dilimi kabul etmeyen personel 60 gün içerisinde İdare Mahkemesine iptal davası açma hakkına sahiptir. Bu konuda Emniyet Teşkilatı Sendikası her zaman hukuki destek verir.

C Dilimi Polis, D Dilimi ve GİH Memuru

4. E Dilimi

Hakkında bu hastalık diliminde bulunduğuna dair heyet raporu düzenlenen bir polis, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğine göre Emniyet Teşkilatının hiç bir kademesinde görev yapamaz ve şartları oluşmuşsa malulen emekliliğe (En az 10 yıl öncesine ait sigorta girişi ve 1800 gün prim) sevk edilir. Şartlar oluşmamış ise memuriyetten ilişiği kesilir. Bu dilimle alakalı Linke tıklayarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bu dilimi kabul etmeyen personel 60 gün içerisinde İdare Mahkemesine iptal davası açma hakkına sahiptir. Bu konuda Emniyet Teşkilatı Sendikası her zaman hukuki destek verir

Daha fazla soru ve görüşleriniz için İletişim formu doldurarak yada Anasayfamızda bulunan Whatsapp gruplarımıza katılabilirsiniz. Üzerinde tartışılmasını istediğiniz konular ve sizin durumunuzda olan insanlar ile görüşlerinizi paylaşmak için web sitemiz forum bölümünde üye olarak başlık açabilir, mevcut başlıklara görüşlerinizi yazabilirsiniz.